Јапонски иноватори смислија несекојдневен изум – електрични стапчиња за јадење, поради кои човекот чувствува дека храната е посолена отколку што е навистина.
Тие тврдат дека ова се првите вакви стапчиња во светот кои создаваат вештачки вкус на сол. На овој начин тие придонесуваат за намалување на количината на натриум во некои од најпопуларните намирници во Јапонија.
Стапчињата се користат со електрична стимулација и минијатурен компјутер кој се носи како нараквица за време на оброкот.
Професорот на Универзитетот Меиџи во Токио, чија лабораторија работеше заедно со компанијата Kirin за правење на ваквите стапчиња, Хомеи Мијашито, објасни како функционира оваа иновација.
Според него, електричните стапчиња пренесуваат натриумови јони од храната во устата, што создава чувство на соленост. Најавено е дека овој прототип ќе биде подобрен и се очекува следната година да може да консумира храна.
Јапонците се очекува да прифатат да јадат користејќи ја оваа иновација. Според Светската здравствена организација (СЗО), просечен жител на оваа земја јаде 10 грама сол дневно, што е двојно повеќе од препорачаниот просек за внес на СЗО.
Министерството за здравство на Јапонија препорача мажите да консумираат 7,5 грама сол дневно, а жените 6,5 грама сол. Големото количество сол може да придонесе за висок крвен притисок, кој е една од најчестите причини за срцев и мозочен удар.
Лабораторијата на Мијашито истражува како технологијата може да се користи за имитација на различни вкусови на храна.