Корисниците отсега ќе можат да користат селфи-видео за најавување на својата Google сметка.
Веќе долго време е можно да се најавите на Google сметката со користење на лицето, преку отклучување на телефонот со препознавање на лице или доколку најавувањето со пристапен клуч (passkey) користи биометрија за потврда на идентитетот. Сега е достапна уште една опција за пристап до сметката со користење на лицето за потврда на идентитетот. Ова може да биде особено корисно доколку корисникот нема пристап до телефонот или компјутерот што вообичаено ги користи или доколку останал „заклучен“ надвор од својата сметка, а ниту една друга опција за најавување не функционира.
За да можете да го користите најавувањето преку селфи-видео, прво ќе треба да го поставите. На страницата „My Account“ на Google, кликнете на „Security & sign-in“. Во делот „How you sign in to Google“ кликнете на „Selfie video“. На страницата „Add selfie for sign-in“ кликнете на „Continue“. Доколку вашиот компјутер има камера, постапката можете веднаш да ја завршите на тој уред, а доколку нема, ќе добиете QR-код кој можете да го скенирате со телефонот за да го завршите поставувањето.

Во текот на постапката ќе треба да ги симнете очилата или маската, а компанијата советува во заднината да нема други лица, ниту премногу детална или динамична заднина.
Google ќе побара од вас да ја вртите главата на одредени начини за време на потврдата на идентитетот, како и секогаш кога ќе ја користите оваа опција за најавување. Компанијата наведува дека тоа е потребно за да се спречат обиди за лажно претставување, како што се deepfake-видеата, и да се докаже дека навистина се наоѓате пред камерата во моментот. Компанијата ќе го зачува вашето селфи-видео и ќе го користи за споредба при идните најавувања.
Google наведува дека видеото ќе биде шифрирано и ќе се користи исклучиво за да им помогне на корисниците при најавувањето. Сепак, доколку се предомислите, можете да го избришете од вашата Google-сметка. Доволно е да ја отворите страницата „Video Verification“ и да кликнете на „Delete“ покрај селфи-видеото што сакате да го отстраните. Треба да се има предвид дека оваа опција во моментов не е достапна за Workspace-сметки, детски сметки, ниту за корисници вклучени во Google-овата „Advanced Protection Program“.

